Sydämen asia – Sauna

Saunassa keho ja mieli ovat yhtä – näin sanotaan kirjan Sauna, Keho & Mieli (Tanjaniina Laukkanen ja Jari Laukkanen, Docendo) lopputeksteissä. En voisi olla enempää samaa mieltä! On vihdoin ollut aika(a) syventää ymmärrystäni saunan terveysvaikutuksiin ja siksi tämä kirja. Teos kertoo saunomisen tieteellisesti todennetuista terveysvaikutuksista sekä saunatutkimuksen tarinaa kirjoittajien kotisaunan lauteilta globaalin median keskiöön. Suosittelen tutustumaan!

Sydänasiaa

Sydänasiat ovat olleet mielen päällä jo jonkin aikaa, monestakin syystä. Sydämen kuuntelu merkitsee minulle henkilökohtaisesti kahta eri asiaa: oman sisäisen äänen kuuntelua mutta myös sydämen kuulostelua fysiologisella tasolla. Moni on saattanut lukea Kalevassa kirjoitetun jutun, jossa kerrotaan hieman minun ammatinvaihdon taustoja. Jos et ole vielä lukenut, juttu löytyy täältä: https://urly.fi/1MJ3

Kalevan jutussa kerrotaan kriisin vuodesta 2013, elin silloin aivan toisenlaista arkea. Työskennellen inspiroivassa ympäristössä tehden mielenkiintoista työtä ihanien ihmisten ja projektien parissa. Samalla kärsin kahden viikon välein toistuvista pahoista migreeneistä, joita seurasi aina pahat rytmihäiriöt. Sydän oireili myös esimerkiksi rappusia noustessa sekä nukkumaan mennessä – öisin heräsin tukehtumisen tunteeseen. Pääsin työterveydenhuollon kautta tarkkoihin tutkimuksiin ja minulla todettiin lievä hiippaläpän vuoto, joka oireilee mm. rytmihäiriöinä stressitilanteissa. Oli valintojen aika. Pitkän sairausloman aikana sain miettiä asioita ja päädyin jatkamaan 50% työajalla ja aloittamaan saunaterapiaopinnot. Vuoden 2015 alussa jäin kokonaan yrittäjäksi. Siitä se lähti, rakkaus saunaan, joka kasvaa vaan.

Ymmärrät varmaan miksi sauna ja saunahoidot ovat minulle sydämen asia <3

Saunaterapia – kokonaisvaltaista hoitamista

Saunaterapiaopinnot veivät polulle, joka johti pala palalta parempaa arkea kohti. Jo ensimmäisen kuukauden opiskelun jälkeen pystyin jättämään beetasalpaajat pois, samoin migreenilääkkeet ja tulehduskipulääkkeet. Kehoni alkoi puhdistua saunahoitojen, oikeiden valintojen, ruokavaliomuutosten ja lisäravinteiden käytön myötä. Opintojen ohella kulkee vahvasti terveellinen ravinto sekä lisäravinneoppi.

Saunaterapia -tutkinto herättää paljon kysymyksiä ja epäilyksiäkin, kuten on nähtävissä Kalevan jutun kommentissa. Näille epäilijöille ja kommentoijille toivon paljon rakkautta. Uskallan kuitenkin väittää, että jatkamalla vanhaa 2013 vuoteen asti elämääni elämää, olisin tullut yhteiskunnalle todella kalliiksi. Sairastelujen ja jatkuvien sairauslomien kautta ainakin ja hyvin todennäköisesti yhteiskunta olisi joutunut kouluttamaan minut uudestaan. Sitä vaihtoehtoa pohdittiin jo loppuvaiheessa. Saunaterapiaopinnot olen maksanut omasta pussistani ja tällä hetkellä en juurikaan kuormita Suomen terveyshuoltoa.

Haluan nostaa esille ajatuksen myös siitä, että saunaterapeutti ei ole kenenkään terapeutti. Itse koen silti erityisen tärkeäksi työssäni kuuntelemisen ja läsnäolon taidon, kyllä siellä lauteilla on monet itkut itketty ja naurut naurettu. Saunaterapeuttia koskee ihan yhtälailla hoitajien eettiset säännöt ja vaitiolovelvollisuus kuin esimerkiksi hierojaa. Meidän opintoihin kuuluu myös ihmiskehon anatomia ja fysiologia, jotta ymmärrämme hoitojen fysiologisia vaikutuksia sekä osaamme ohjata asiakkaan tarvittaessa eteenpäin TAI ymmärrämme myös hoitojen mahdolliset vasta-aiheet.

Sauna ja sydän

Sauna, keho & mieli -kirjassa avataan tutkimustuloksia mm. Sauna ja sydänterveysaiheesta. Tutkimusten perusteella niille, jotka saunoivat enemmän, tapahtui huomattavasti vähemmän äkillisiä sydänkuolemia. On myös todettu, että runsaasti saunovilla on myös vähemmän mistä tahansa syystä aiheutuvia kuolemantapauksia sekä muita vakavia sydän- ja veisuonitauteja. Paljon saunovien suhteellinen sairastumisriski oli pieni.

Jatkossa tulen nostamaan enemmän esille saunan terveysvaikutuksia ja tutkimustietoja sekä uskomuksia saunomiseen liittyen. Vaikka sauna on suomalaisille tuttu ja tärkeä paikka niin, kertaus ei ole koskaan pahitteeksi.

Saunomalla paranoo – sanotaan!

Luonnokas saunottaja, Anu