Pääraaka-aineet Öljyt, jauheet, kasvit ja villiyrtit

Koko kehon suolakuorinnat ja jalkakylpysuolat

Foodinin puhdistamaton, raffinoimaton sekä lisäaineeton merisuola

Mineraalipitoinen merisuola toimii kuorintatuotteessa mekaanisena vastuksena ja ihoa pehmentävänä ja siten helpommin irrottaa kuollutta ihokerrosta. Suola toimii iholla myös ihoa kosteuttavana mineraalina, silloin kun se ei jää iholle. Suola muodostaa veden kanssa reagoidessaan emäksisen liuoksen, tämä vahvistaa kuorintavaikutusta. Suola myös edistää kuona-aineiden poistumista iholta eli puhdistaa iholta epäpuhtauksia.

Foodin luomu kylmäpuristettu kookosöljy

Kookosöljy on ihonhoidossa antimikrobinen, antioksidanttinen, pehmittävä ja kosteuttava sekä kimmoisuutta lisäävä. Sopii erityisesti kuivalle iholle.

Linnunradan hamppuöljy

Hamppuöljy on kosmeettisena raaka-aineena kevyt, hyvin imeytyvä tyydyttämättömien rasvahappojen vuoksi. Se toimii iholla muodostaen kevyen kalvon ihon pinnalle, joka estää liiallisen ihon haihtumista ihosta ja toimii siten kosteuttavana raaka-aineena. E-vitamiinipitoinen, sopii kuivalle iholle.

Kaurajauho

Kaurajauho toimii kosmetiikassa kosteuttavana ja ihoa rauhoittavana raaka-aineena. Sillä on myös antioksidanttisia ja antimikrobisia vaikutuksia. Pesevyyttä tuotteisiin lisää kauran sisältämät saponiinit. Jyvistä jauhettu jauho sisältää lisäksi tärkkelystä ja polysakkarideja, proteiineja, alkaloideja, peptidejä, steroleja, rasvahappoja ja B-vitamiinia.

Alavuden öljypuristamon luomu rypsiöljy

Rypsiöljy on hyvä perusöljy, hellävarainen ja hyvän kiillon antava. Sopii kuivalle iholle.

Luonnonmukaiset säilöntäaineet

E-vitamiini ja rosmariiniuutos on lisätty estämään rasvojen hapettumista, rosmariiniuutos toimii lisäksi antioksidanttina.

Sooda pehmittää ihoa ja helpottaa kuolleen ihosolukon irtoamista sekä tasoittaa ihon pH-tasoa.

Valmisteen puhdistavuus perustuu siihen, että kasveista vapautuu saponiineja ja suola aiheuttaa valmistetta käytettäessä mekaaniseen vasteen, sooda pehmittää ihoa ja helpottaa kuolleen ihosolukon irtoamista. Raaka-aineissa olevat proteiinit sitovat ihoon kosteutta ja rasvat muodostavat ihon pinnalle okluusion ja estävät ihon sisäkerroksista kosteuden haihtumista.

Kasvit ja villiyrtit

Kehäkukka

Kehäkukan karotenoidit  on todettu ehkäisevän tulehduksia ja edistävän jyväiskudoksen muodostumista; niillä on epitelisoiva eli ihon pintakudosta parantava vaikutus. Triterpeenisaponiineilla on osoitettu olevan solumyrkky- ja antituumorinen eli kasvainten kasvua estävä vaikutus. Kehäkukan on todettu rauhoittavan, desinfioivan ja parantavan ihon auringonpolttamia, haavoja ja tulehduksia. Sillä on myös ihottumia parantavia ja nestekertymiä vähentävä vaikutus. Kylvyissä ja kuorinnoissa sekä saippuoissa se rauhoittaa ja pehmentää ihoa ja hoitaa tulehduksia. Kehäkukkaa käytetään Luonnokkaan suolakuorinnoissa, jalkakylpysuoloissa sekä saippuoissa.

Nokkonen

Nokkonen tunnetaan terveydenhoidossa vahvistavana rohtona. Se virkistää ja vahvistaa ihoa, hoitaa erilaisia iho-ongelmia sekä hilseilevää päänahkaa. Sopii kaikille ihotyypeille, mutta erityisesti rasvaiselle ja epäpuhtaalle iholle.

Poimulehti

Ikuisen nuoruuden lähteeksi kutsuttu. Kasvi kiinteyttää ja siloittaa ihoa, parantaa pintaverenkiertoa, supistaa ihohuokosia ja estää tulehduksia. Poimulehdellä on supistavia vaikutuksia ja se on antimikrobinen. Se sopii erityisesti normaalille tai kuivalle ja herkälle iholle ja laajentuneille ihohuokosille.

Piharatamo

Piharatamo tunnetaan laastari- ja haavalehtenä. Sen lehtien lima-aineet ja iridoidiglykosidit ja saponiinit ovat antimikrobisia. Ne supistavat huokosia. Piharatamoa käytetään antimikrobisen ja ihoa rauhottavien vaikuteaineiden vuoksi ärtyneen ja epäpuhtaan ihon hoitoon, syyhyyn, hyönteisten puremiin, pieniin verenvuotoihin, haavoihin, verenmyrkytykseen, tulehduksiin, paiseisiin, rakkoihin, hiertymiin ja ihoruusuihin. Sillä on ihoa pehmentävä, uudistava, puhdistava ja hoitava vaikutus (allantoiini pehmentää arpikudosta ja tehostaa ihosolujen muodostumista). Pii ja tanniini tekevät ratamosta hyvän suonikohju- ja pukamalääkkeen ja pii hoitaa myös keuhkoja. Ratamo hoitaa myös ihoa rauhottaen esimerkiksi kutinaa.

Tarina kertoo, että kukkien kielellä ratamo on nimetty elämän etsijöiden yrtiksi. Renesanssimaalarti sijoittivat mielellään maalauksiinsa ratamoita. Polkujen ja teiden varsia kansoittavana kasvina se soveltuu erinomaisesti kristilliseen symboliikkaan pelastusta ja elämäntietä etsivien ihmisjoukkojen vertauskuvaksi. Vanhoissa englantilaisissa loitsuissa ja taioissa ratamoa on sanottu aamun kukaksi, joka avautuu itään eli auringonnousuun päin. Suomessa kasvia on kutsuttu rauta- ja laastarilehdeksi sekä haavalehdeksi, myös rakkoruohoksi.

Piharatamoa käytetään Luonnokkaan jalkakylpysuoloissa ja suolakuorinnoissa.

Ruusu

Ruusu supistaa ja rauhoittaa ihoa sekä hoitaa erityisesti herkkää, kuivaa ja vanhenevaa ihoa. Ruusun tuoksu kohottaa mielialaa.

Voikukka

***

Yrttitietouden lähteet:
Sinikka Piippo: Villivihannekset
Lidia Antin: Kasvien mytologiaa, nukkatikankontista hurmejuureen

Kysy lisää Puh: 040 164 6649