Saunamuistoja

Jo muutaman vuoden ajatuksissa on muhinut idea blogista. Koska olen luonteeltani pohdiskelija, jolle kaiken tekemisen täytyy tuntua hyvältä, on vienyt aikaa löytää se tulokulma, mistä haluan kirjoittaa. Koronan myötä ajatus blogista on kirkastunut ja viime aikoina olen monestakin syystä pohdiskellut enemmänkin suhdettani saunaan ja saunomiseen sekä omaa saunapolkuani. Tämän pohdiskelun myötä ajattelin pistää ensimmäisen blogikirjoituksen maailmalle: Saunamuistoja.

Tärkeitä saunoja lapsuudesta

Niin sauna kuin luonto, molemmat ovat olleet tärkeitä minulle jo lapsuudesta alkaen. Lapsuudessani erityisen tärkeäksi nousee kolme saunaa. Kerron niistä sulle nyt.

1. Isäni synnyinkodin sauna Korpilahdella

Saunamökki, 40-luvun loppupuolella rakennetun vaatimattoman rintamamiestalon pihalla, pellon laidalla. Saunassa on kamari ja saunan puoli sekä kylmä eteinen. Isäni on syntynyt tässä saunassa. Vesi lämmitetään suuressa vesipadassa ja lämmitysmuotona on tietenkin puu. Talolta laskeudutaan melko jyrkkä polku saunalle ja lapsuudessa se polku oli iltapimeällä jopa vähän pelottava.

Vanhempani erosivat, kun olin pieni, joten nämä vierailut isän puolen mummolassa tehtiin kahden isän kanssa. Muistan jännityksen mahanpohjassa odottaessani isää, hän haki minut mummolareissuille ruskealla Saab-merkkisellä autolla. Nämä isän kanssa vietetyt lomat olivat erityisen tärkeitä ja mummolassa vietetystä ajasta on paljon muistoja. Kesällä nukuimme vintillä sijaitsevassa kesähuoneessa, koska alakerrassa oli vain kamari ja tupa. Monesti meitä oli mummolassa isän siskot perheineen ja Marika-serkkuni.

Saunaan mentiin ’naisporukalla’ eli tätien ja serkun kanssa. Tärkeitä hetkiä, saunotaan ja vilvotellaan kamarin puolella. Taas saunotaan ja peseydytään vatiin tehdyllä lämpimällä pesuvedellä. Erityisen hyvin mieleen on jäänyt, että pataa piti varoa, koska se oli polttavan kuuma.

Vuosi sitten isäni kotipaikka myytiin ja se herätti tietenkin surua. Luopumista. Erityisen onnelliseksi minut kuitenkin tekee, että olen saanut saunottaa omat 21v ja 3,5v lapset saunassa, jossa isäni on syntynyt. Viime vuosina sauna oli jo hieman kallellaan, mutta sama tunnelma siellä oli. Onneksi muistoista ei tarvitse luopua koskaan.

Mummolan sauna Korpilahdella

2. Kesämökin sauna Pertunmaalla

Äitini vanhemmilla, mummolla ja vaarilla, oli kesämökki Pertunmaalla. Lapsena vietin paljon aikaa isovanhempieni kanssa mökillä. Kalastin vaarin kanssa, olin monesti kokemassa verkkoja aamuaikaisella ja perkasin vaarin kanssa ahvenet rantakivikossa. Edesmenneeltä vaariltani opin myös muita luontoon liittyviä juttuja ja luulenkin, että juuri vaari istutti minuun vahvasti rakkauden luontoon ja saunaan. Mökkisauna lämpesi kesälomilla monesti aamusta iltaan. Serkkujen kanssa saunottiin ja uitiin koko päivä, tiedäthän sinä. Saunaan, järveen, saunaan, järveen. Siniset huulet, mutta silti vielä kerran. Tärkeitä juttuja. Muistoja sydämen sopukoissa.

Mökkisaunasta muistuu mieleen myös iltasauna mummon ja vaarin kanssa. Vihtomiset myös, silloin oli pakko laskeutua alemmalle lauteelle istumaan, koska ilma kuumui vihdan viuhuessa. Tuolloin en itse välittänyt kovin vihtomisesta, olen löytänyt sen taian näin aikuisiällä.

Tänä kesänä pidimme perheeni kanssa parin viikon kesäloman ja panostin lomalla erityisen paljon järvelle tuijottamiseen, pohdiskeluun ja saunomiseen. Oivalsin, että mökki järven rannalla on minun unelmani. Minun lapsuudenmaisemani. Jos pitäisi valita meren, järven tai joen välillä, se olisi järvi. Ehdottomasti. Sydämeni sykkii saunalle ja järvelle.

3.5vuotias poikani kesälomamökin rappusilla

3. Mummolan rintamamiestalon sauna Korsossa

Kolmas tärkeä sauna on Korsossa sijaitsevan mummolan sauna. Rintamamiestalon kellarikerroksessa. Portaat kellariin olivat kylmää betonia ja piti vielä kulkea kylmän tilan läpi lämpimään saunaan. Puulämmitteinen tummasävyinen sauna kuitenkin palkitsi upeilla löylyillä.

Erityisen hyvin muistoihin nousevat joulusaunat äidin kanssa. Joulu mummolassa, minne mentiin jo aamupäivällä. Tärkeät perinteet, joita olen tuonut myös oman perheen jouluun. Riisipuuro ja rusinasoppa, joulurauhan julistus, joulusauna sekä jouluruoka ja joulupukki. Muistan hyvin kuinka vaari soitti päivällä aina tärkeän puhelun ja kun serkkujen ja tätini kanssa kysyimme kenelle hän soitti, kertoi vaari soittaneen ukkomustalaiselle. Joka kerta. Taisi soittaa joulupukille tarkempia koordinaatteja 😀

Mummolasta tuli minulle myös perheeni ensimmäinen koti. Muutimme mummolaan mummon ja vaarin muuttaessa pienempään ja helpompaan osakkeeseen. Perinne kuitenkin jatkui vuosia, joulut vietettiin aina mummolassa, samalla porukalla.  Mummolan sauna tarjosi lempeitä löylyjään meidän perheelle kuusi vuotta kunnes oli aika jatkaa eteenpäin. Senkin jälkeen yksi tärkeimmistä kriteereistä taloa valitessamme on ollut sauna, sen pitää olla puulämmitteinen.

Järvimaisema kesälomamökin numero 2 rappusilta

Tämän blogin myötä tulen kertomaan sinulle saunoista, saunomisesta, kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja yrittäjän arjesta kulissien takana. Erityisesti korona-aika on nostanut ajatuksia siitä, että mikään ei ole sitä miltä se näyttää. Miltä se näyttää sosiaalisessa mediassa. Tämä kummallinen aika on herättänyt ajatuksia myös siitä mikä on tarpeeksi ja mikä on oikeasti tärkeää. Toki nämä ajatukset ovat kulkeneet aina mukanani, mutta tämä aika on nostanut mm. läsnäolon tarvetta vahvasti esille. Siksi saatan seuraavaksi kertoa sinulle läsnäolevasta saunomisesta, haluaisitko kuulla siitä?

Lempeydellä ja rakkaudella,

luonnokas saunottaja Anu